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Dear Comrades,

SCHEME OF APPOINTMENT ON COMPASSIONATE GROUNDS IN PSBs
CLARIFICATIONS

We reproduce hereunder the contents of Circular No. 2014/68 of date on the captioned
subject issued by Com. Harvinder Singh, General Secretary, AIBOC for your information,
circulation & implementation.

Quote: Please refer to our Circular No. 2014/53 dated 08.08.2014 advising you about the
approval of scheme of Compassionate Appointment in Public Sector Banks by the Government
and the subsequent Circular No. 2014/64 dated 01.10.2014 giving certain clarifications on the
scheme. Since, we have still been receiving many queries from Affiliates and the members on the
captioned scheme, we appended below a table along with clarifications made by IBA, to various
queries raised:

Q.No. Query Sl ) Answer 1

1. | Since the scheme for ex-gratia in lieu of | A: Applications which are pending as on
Compassionate Appointment (CA) is being | 4.8.2014 will be dealt with as per the provision
discontinued and the new scheme for CA is | of the old Scheme (ex-gratia in lieu of
being made effective from 5.8.14, whether | compassionate appointment)
the pending applications for ex-gratia or CA
as the case may be in terms of the carlier
scheme. are now to be considered in terms
of the new scheme?

2, | Whether we should incorporate a specific | A: The cases which have already becen
provision in the scheme that those cases | disposed/ settled shall not be reopened.
where application regarding ex-gratia in lieu
of CA have been disposed of prior to 5.8.14
and any order passed therecon shall not be
recopened?

3 Whether the effective date w.e.f. 5.8.14 is | A: As the Revised Scheme is applicable w.e.f
with regard to the date ol death of deceased | 5.8.2014. the cases where the death occurred on
employee and if so. whether we should | or after 5.8.14 will only be covered under the
incorporate a specific provision in this | revised Scheme.
regard in the new scheme

4. Whether the age limit of 55 years is \’ A: The age limit of 55 years is applicable only
applicable only in cases of retirement on | in cases of retirement on medical grounds,
medical grounds or is it also applicable for
cases ol deaths? In other words, can the
benefit of this scheme be also availed by a
dependent  family member of a fulltime
confirmed employee who dies while in
service but after crossing the age limit of 35
vears?

S. In para 8.2 it is mentioned “however, bank | A: Since the revised Scheme for compassionate !
can consider request for CA even when the | appointment is applicable w.e.f. 5.8.2014. five
death or retirement on medical grounds of | yvears may be reckoned for the cases where
the employee “took place long back. even | death/retirement on medical grounds occurs on

five years ago™, This may be interpreted to
mean death oceurred up to five years back
from 5.8.2014 1o be considered under the

present scheme,

or after 5.8.2014.
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In the coverage part at point No.L.1 (b) it is
mentioned that “is retired on medical
grounds due to incapacitation before
reaching the age of 55 years.” In this regard
neither BPS nor Officers’  Service
Regulation provides for such exit. Even first
provisio 1o Regulation 19 of OSR requires
that the officer employee should have
completed minimum 33 years of age or 30
years of service. As such, unless suitable
provisions in the BPS/OSR are provided, it
may not be possible to extend
Compassionate ~ Appointment on  these
grounds.

A: Since the revised Scheme has the approval
of the Government and Public Sector Banks
have to adopt the Scheme with the approval of
the Board of Bank, there is no need for special
provision in  OSR/BPS as suggested.
Moreover, the existing Scheme of Ex-gratia in
lieu of compassionate appointment has this
provision.

In para 8, “time limit of considering
application”. it is mentioned that
“application for employment under the
Scheme from eligible dependent should
normally be considered up to five years
from the date of death or retirement on
medical grounds”.  Whereas in clause
No.5.l it is mentioned “the family is
indigent and deserves immediate assistance
for relief from financial destitution”. These
are contradictory as the question comes that,
if a family makes an application after such a
long gap of even upto 5 years can it be said
to be under requirement of immediate
assistance.

A: While considering belated requests, it
should be kept in view that the concept of
compassionate appointment is largely related to
the need for immediate assistance to the family
of the employee in order to relieve it from
economic distress. The very fact that the
family has been able to manage somehow all
these years should normally be taken as an
adequate proof that the family has some
dependable means of subsistence.

Clause 11.2 provides that the benefit would
not be applicable to the case of an employee
“who had less than two years to retire on the
date from which he has been missing”.
Thus the request of family of an employee
who goes missing before reaching age of 58
years can be examined under this provision.
This goes against the general rule of
attaining 55 vears as provided under para
1.2.  Further. before considering CA to
dependent family member of missing
employees under this provision, invariably
the employment of such employee needs to
be marked as exited. However, for doing so,
there is no enabling clause in BPS/OSR.
The procedure to be adopted in this regard
needs to be clarified as there could be a

A: As per the provisions of the Scheme, a
request to grant the benefit of compassionate
appointment can be considered only after a
lapse of at least two years from the date from
which the employee has been missing.
Provided that an FIR to this effect has been
lodged with the police, missing person is not
traceable and the Competent Authority feels
that the case is genuine. If the employee is
absent from duty for 90 days or more
continuously, the Bank should have initiated
action against him for voluntary cessation of
employment as per the service terms and
conditions of the concerned employee. Once
this action is completed, it is presumed that the
employee has voluntarily vacated the service of
the bank.
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possibility of the missing person reappearing
after the CA is given to his dependent.

In case the CA is terminated on the ground
of not maintaining family as per the term of
appointment and if the other member. of
dependent family requests for CA after such
termination on the ground of indigence,
which could be even after 5/10 or 13 years,
whether such requests are to be considered
and if so the modalities thereof needs to be
specified.

A: There is no provision in the Scheme for
providing such employment to other member of
dependent family.

10.

The minimum qualification for recruitment
of clerks is graduation in any discipline or
equivalent qualification from a recognized
University.  For sub-staff, the minimum
qualification is 10th standard pass, but the
candidate should not have passed 10+2
examination or its equivalent.

Whether a person, who does not fulfill the
education qualification required for a post,
can be considered for appointment on
compassionate grounds?

A: A person who does not fulfill the gssential
educational qualification as per the recruitment
rules of the bank can be appointed if the
Competent Authority is satisfied that the
concerned person may come upto the suitability
of the post offered, by imparting adequate
training in due course, as these appointments
are made on compassionate grounds.

11.

Clause 1.1. says that scheme is applicable
“to a dependent family member of
permanent employee, whereas Clause 12
says that “employee would mean and
include only a confirmed regular employee.
These two clauses are not in symmetry.

A: If the deceased employee was appointed on
regular basis against permanent vacancy, the
Scheme may be extended to his/her dependent
family members.

Clause 3.3 says competent authority to make
CA is Board of Directors in special cases.
Clause 8.2 mentions a special case of a
dependent applying for CA after 5 years
from the death/medical retirement of the
employee.  Kindly advise us regarding
criteria for identification of special cases.

A: The applications beyond five years in
exceptional cases may be approved by the
Board of the Bank, on case to case basis.

Clause 5.1 of the guidelines says “the family
is indigent and deserves immediate
assistance  for  relief from  financial
destitution”.  Guide us regarding the
yardstick to be applied or guidelines to be
followed to ascertain the poverty of the
family of the employee in question.

A: Following factors are to be mandatorily
taken into consideration for making
compassionate appointments:

a) The family is indigent and deserves
immediate assistance for relief from financial

destitution;
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and

b) Applicant for compassionate appointment
should be eligible and suitable for the post in
all respects under the provisions of the relevant
Recruitment Rules. The onus for examining the
penurious condition of the dependent family
rests with authority making compassionate
appointment. Courts have clearly stated in
various judgments that offering compassionate
appointment as a matter of course, irrespective
of the financial condition of the family of the
deceased or medically retired employee, is
untenable.

14.

A dependent family member may also
include wholly dependent father or mother
as majority of the low income families with
less educated parents depend wholly on the
employees who are the bread winners of
such families. At present, in terms of 2007
scheme, ex-gratia is being paid to the
dependents parents of unmarried employees.

There is no such provision in the scheme.

15.

Whether the term ‘wholly dependent’ as
defined in the BPS from time to time will be
applicable ~ while  ascertaining  the
dependency of the family member?

Yes.

16.

Whether the otherwise eligible cases where
disciplinary action major/minor penalty is
imposed due to unauthorized absence
firregular attendance, be also referred to the
Board of the Bank/authority appointed by
the Board?

Yes.

17.

The applicant for CA should be eligible and
suitable for the post in all respects under the
provisions of the relevant recruitment rules.
Whether the relevant recruitment rules will
mean the norms as per the latest recruitment
policy of the bank?

Recruitment rules will mean the norms which
are in force at the time of making the
compassionate appointment.

18.

Seniority — it would be difficult to isolate
and place the Compassionate Appointees at
the bottom of all candidates recruited during
each year.

We are of the view that there would not be any
difficulty in this regard as all the
compassionate appointments made during the
year are required to be adjusted in reservation
rosters applicable for direct recruitment.




Q.No. | Query Answer
19. Once a person has been appointed on | No. When a person has been appointed on
compassionate ground. can he/she be | compassionate grounds to a particular post, the

considered cligible for consideration for
appointment on compassionate  ground
against another post?

set of circumstances. which led to such
appointment, should be deemed to have ceased
to exist and he/she should strive in his/her
carcer like his’her colleagues for future
advancement and any request for appointment
to any higher post on considerations of
compassion should invariably be rejected.

5=
e

If compassionate appointment cannot be
given in a year, can it be considered in the
next recruitment year?

Yes. There is no time limit for compassionate
appointment. A request for compassionate
appointment can be carried forward to next or
more years, but the total compassionate
appointment made in a year should not exceed
5% limit of the direct recruitment in the clerical
and sub-staff quota as the case may be.

Is  reservation  roster
compassionate appointments?

applicable to

Yes. A person selected for appointment on
compassionate grounds should be adjusted in
the recruitment roster against the appropriate
category viz SC/ST/ OBC/General depending
upon the category to which he belongs. For
example, if he belongs to SC category he will
be adjusted against the SC reservation point, if
he is ST/OBC he will be adjusted against
ST/OBC point and if he belongs to General
category he will be adjusted against the
vacancy point meant for General category.

o)
(&)

Can service of an employee appointed on
compassionate grounds be terminated for
not fulfilling the terms and conditions of
offer of appointment.

The compassionate appointments can be
terminated on the ground of noncompliance of
any condition stated in the offer of appointment
after providing an opportunity to the
compassionate appointee by way of issue of
show cause notice asking him/her to explain
why his/her services should not be terminated
for non-compliance of the condition(s) in the
offer of appointment and it is not necessary to
follow the procedure prescribed in the
Disciplinary Rules/Temporary Service Rules
for this purpose.

UNQUOTE

We are sure that these clarifications will resolve the various doubts in the minds of the members.

With greetings,

Yours sincerely,

/A

(HARVINDER SINGH)
GENERAL SECRETARY



